Wegetariańska lasagne z nową passatą pomidorową JAMAR

12:11


Uwielbiam lasagne w każdej postaci, zarówno mięsnej, jak i wegetariańskiej. Tym razem spróbowałam zrobić wersję bezmięsną, której bazą jest czerwona soczewica. Do przepisu wykorzystałam passatę pomidorową firmy JAMAR, z którą mam okazję współpracować od pewnego czasu. W najnowszej przesyłce otrzymałam trzy produkty w nowej szacie graficznej - wyżej wymienioną passatę, fasolę oraz mieszankę kukurydzy i groszku. Co ciekawego wyczarowałam? Zapraszam!





Składniki:
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka gorącej wody + kostka rosołowa (lub 1 szklanka bulionu jeśli macie)
  • 1 szklanka passaty pomidorowej JAMAR
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, odrobina kminu rzymskiego
  • płaty lasagne - u mnie ok. 8-10
  • 1 kulka mozzarelli
  • oliwa/olej do smażenia i wysmarowania naczynia żaroodpornego
W garnku rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusić przez ok. 3-4 minuty, dodać startą na dużych oczkach marchewkę i podsmażyć, aż stanie się bardziej miękka. Dodać suchą soczewicę, smażyć przez 2 minuty, następnie dodać przyprawy w ilości według własnego uznania. Dodać bulion (lub szklankę wody i kostkę rosołową), passatę i koncentrat pomidorowy, dokładnie wszystko wymieszać i gotować przez ok. 30 minut. Soczewica wchłonie dużą część płynów, więc cała masa będzie nieco gęsta (można dodać odrobinę wody, jeśli będzie zbyt gęsta).

W oddzielnym garnku zagotować wodę i ugotować płaty lasagne przez ok. 2-3 minuty.

Naczynie żaroodporne wysmarować odrobiną oleju. Położyć pierwszą warstwę płatów lasagne, na to warstwę warzywnego sosu i przekładać płatami lasagne. Ostatnią warstwą powinien być sos, na który rozprowadzamy kawałki mozzarelli. 
Całość pieczemy w 175 stopniach bez termoobiegu przez ok 30-40 minut. Smacznego!

Myślę, że prawie każdy z nas raz na jakiś czas wykorzystuje passaty i przeciery pomidorowe, z których można wyczarować pyszne dania. Mam nadzieję, że taka propozycja Wam się spodoba i zainspiruje do wykorzystania nowego przepisu. :)

Po więcej informacji i przepisów zapraszam Was na stronę producenta i Facebook'a. Od siebie dodaję mój inny przepis z wykorzystaniem passaty JAMAR - zupę, również z soczewicą. :) 
Jeszcze raz dziękuję za współpracę!

A jak Wy wykorzystujecie przeciery pomidorowe i soczewicę? :)


You Might Also Like

3 komentarze

  1. Chyba tylko raz jadłam lasagne z soczewicą, ale baaardzo mi smakowała - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam lasagne z soczewicą ale w wersji bez makaronu - lubię :)

    OdpowiedzUsuń

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

OBSERWATORZY

ZNAJDŹ MNIE NA:

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl rondel zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe