środa, 7 lutego 2018

Soki Świata - 100% sok z jeżyny + propozycja podania

Jeśli śledzicie mojego bloga, wiecie już co nieco o współpracy z firmą Soki Świata. Miałam okazję spróbować już kilka smaków i powiem Wam - jest to świetna sprawa i dodatkowa, zdrowa suplementacja. :) A dzisiaj chciałabym napisać co nieco o testowaniu soku z jeżyny!



Wiecie już, że uwielbiam skład tych soków - jedynie 100% owoców, naprawdę, nic więcej. Bez konserwantów, ulepszaczy i innych dodatków, których nazw nawet nie jesteśmy w stanie wymówić.
Sam sok, jak się już domyślacie, ma cudowną fioletową barwę, za sprawą tłoczenia samych owoców, bogatych w naturalne barwniki. Jeżyna, jak to jeżyna - jest nieco cierpka, ale jak dla mnie sok jest nieco słodszy od np. testowanego wcześniej soku z czarnego bzu.

A co takiego mają w sobie jeżyny, że są tak przydatne dla naszego organizmu? Podobno jeżyna posiada najwięcej spośród innych owoców witaminy E. Jest także bogata w witaminę C i A, wapń, magnez i potas. Oczywiście nie zapominajmy też o antyoksydantach, usprawniających m.in. gospodarkę lipidową organizmu. Podobno regularne spożywanie owoców czy naturalnego soku pozwala na zmniejszenie zaparć, wzmacnia odporność i wspomaga leczenie i profilaktykę stanów zapalnych pęcherza moczowego.

Jak można wykorzystać sok? Jak zwykle - dodatek do herbaty, ciast, koktajli czy nalewek! Owoce jeżyny często jem w mojej nocnej owsiance (kupuję mrożoną mieszankę malin i jeżyn, polecam!), ale sok chciałam wykorzystać nieco inaczej. Wpadł mi do głowy pomysł z galaretką i tak o to jest!



Szklankę soku z jeżyn wlałam do garnka z pokrojonym jabłkiem (ze skórką), dodałam 30g cukru (możecie użyć miodu czy innego słodzika). Zagotowałam, a następnie gotowałam na małym ogniu aż jabłko stało się miękkie. Rozdrobniłam wszystko widelcem, dokładnie wymieszałam. Gotowałam na małym ogniu tak długo, aż wszystko zaczęło gęstnieć i przypominało galaretkę, gotowe! Test wyszedł na 5 z plusem ;) Taką galaretkę można śmiało zjeść samą czy z jogurtem, owsianką. Takie przetwory dobrze się też łączą z mięsem - jako dodatek do pasztetów i kaczki. Spróbujcie i dajcie mi znać!

W czy Wy jecie jeżyny? Jak ją wykorzystujecie w Waszej diecie? :)

Jeszcze raz dziękuję serdecznie firmie Soki Świata za możliwość próbowania nowych smaków!

A jeśli jesteście ciekawi innych recenzji soków, zapraszam do poczytania o:
- soku z czarnego bzu,
- soku z granatu,
- soku z żurawiny.

1 komentarz:

  1. Mam zamrożone jeżyny, które zbierałam z tatą w lesie :) Są malutkie i meeeega słodkie - zupełnie inne jak te kupne. Osobiście uwielbiam jeżyny i jak tylko jest sezon, to się nimi zajadam - najczęściej solo, ale lubię też w owsiankach i jogurtach :)
    Soku chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...