Soki Świata - 100% sok z jeżyny + propozycja podania

10:35

Jeśli śledzicie mojego bloga, wiecie już co nieco o współpracy z firmą Soki Świata. Miałam okazję spróbować już kilka smaków i powiem Wam - jest to świetna sprawa i dodatkowa, zdrowa suplementacja. :) A dzisiaj chciałabym napisać co nieco o testowaniu soku z jeżyny!



Wiecie już, że uwielbiam skład tych soków - jedynie 100% owoców, naprawdę, nic więcej. Bez konserwantów, ulepszaczy i innych dodatków, których nazw nawet nie jesteśmy w stanie wymówić.
Sam sok, jak się już domyślacie, ma cudowną fioletową barwę, za sprawą tłoczenia samych owoców, bogatych w naturalne barwniki. Jeżyna, jak to jeżyna - jest nieco cierpka, ale jak dla mnie sok jest nieco słodszy od np. testowanego wcześniej soku z czarnego bzu.

A co takiego mają w sobie jeżyny, że są tak przydatne dla naszego organizmu? Podobno jeżyna posiada najwięcej spośród innych owoców witaminy E. Jest także bogata w witaminę C i A, wapń, magnez i potas. Oczywiście nie zapominajmy też o antyoksydantach, usprawniających m.in. gospodarkę lipidową organizmu. Podobno regularne spożywanie owoców czy naturalnego soku pozwala na zmniejszenie zaparć, wzmacnia odporność i wspomaga leczenie i profilaktykę stanów zapalnych pęcherza moczowego.

Jak można wykorzystać sok? Jak zwykle - dodatek do herbaty, ciast, koktajli czy nalewek! Owoce jeżyny często jem w mojej nocnej owsiance (kupuję mrożoną mieszankę malin i jeżyn, polecam!), ale sok chciałam wykorzystać nieco inaczej. Wpadł mi do głowy pomysł z galaretką i tak o to jest!



Szklankę soku z jeżyn wlałam do garnka z pokrojonym jabłkiem (ze skórką), dodałam 30g cukru (możecie użyć miodu czy innego słodzika). Zagotowałam, a następnie gotowałam na małym ogniu aż jabłko stało się miękkie. Rozdrobniłam wszystko widelcem, dokładnie wymieszałam. Gotowałam na małym ogniu tak długo, aż wszystko zaczęło gęstnieć i przypominało galaretkę, gotowe! Test wyszedł na 5 z plusem ;) Taką galaretkę można śmiało zjeść samą czy z jogurtem, owsianką. Takie przetwory dobrze się też łączą z mięsem - jako dodatek do pasztetów i kaczki. Spróbujcie i dajcie mi znać!

W czy Wy jecie jeżyny? Jak ją wykorzystujecie w Waszej diecie? :)

Jeszcze raz dziękuję serdecznie firmie Soki Świata za możliwość próbowania nowych smaków!

A jeśli jesteście ciekawi innych recenzji soków, zapraszam do poczytania o:
- soku z czarnego bzu,
- soku z granatu,
- soku z żurawiny.

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Mam zamrożone jeżyny, które zbierałam z tatą w lesie :) Są malutkie i meeeega słodkie - zupełnie inne jak te kupne. Osobiście uwielbiam jeżyny i jak tylko jest sezon, to się nimi zajadam - najczęściej solo, ale lubię też w owsiankach i jogurtach :)
    Soku chętnie bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł na galaretkę, ciekawe co by było, gdyby dodać tam żelatynę? Fajny blog, pozdowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbowałam soków, choć nie wszystkich. Jeżyny także chętnie jadam. A firmę chętnie polecam.

    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię! Ale wolę świeże owoce

    OdpowiedzUsuń

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

OBSERWATORZY

ZNAJDŹ MNIE NA:

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl rondel zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe