Idealna tajska zupa rybna

20:17

Ryby uwielbiam, ale do zup rybnych nigdy nie byłam za mocno przekonana. Dopóki nie odkryłam, że mogą być takie pyszne! Kiedy spróbowałam zupę z tego przepisu (Kwestia Smaku nigdy mnie nie zawodzi) wiedziałam, że muszę ją sama zrobić. I to był strzał w dziesiątkę. Naprawdę polecam ją wszystkim, nawet tym, którzy (tak jak ja), od zup rybnych uciekali daleko :)



Pozwolę podać swoją modyfikację przepisu, oryginał pochodzi z Kwestii Smaku.

Składniki (na 4 porcje):
- 4 łyżeczki oleju,
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry,
- 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru,
- 500 ml bulionu (używałam domowej roboty kostki rosołowej warzywnej),
- 400ml mleka kokosowego (puszka),
- 200g filetu z dorsza, można dodatkowo dorzucić mrożone owoce morza, jeśli chcecie zaszaleć :),
- 2 łyżeczki soku z limonki,
- 1 łyżeczka cukru (w oryginale cukier trzcinowy, ja dodałam zwykły),
- 2 łyżki sosu rybnego (warto się zaopatrzyć, nie jest drogi, a przydaje się w wielu różnych daniach),
- papryczka chilli - w oryginale jest 1 papryczka na dwie porcje, czyli u mnie 2 - polecam dodać o wiele mniej, ja sama wkroiłam pół bez pestek i było za dużo :)
- ryż - dwie torebki.

Przygotowanie zupy jest niesamowicie proste i bardzo szybkie. W garnku należy rozgrzać olej i podsmażyć pastę curry przez ok. 2 minuty. Dodać imbir, bulion (u mnie woda + domowa kostka) i mleko kokosowe, zagotować. Dorzucić sok z limonki, cukier, sos rybny, chwilę podgotować. Następnie dodać rybę (i owoce morza jeśli używacie), gotować przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dorzucić papryczkę chilli.
W międzyczasie ugotować ryż, rozłożyć na dnie talerza, nalać zupę i gotowe!

Jak widać przygotowanie trwa maksymalnie 15-20 minut. Na moim zdjęciu może nie wygląda apetycznie, ale gwarantuję Wam, że jest to bogactwo smaków. Możecie dorzucić świeżą kolendrę aby dodać nieco koloru :)

Czy jecie zupy rybne? Jak Wam smakują? Macie jakiś sprawdzony przepis?

You Might Also Like

10 komentarze

  1. Raczej nie jadam, zwyczajnie dlatego, że ich nie robię. Hehe. Jeśli warte spróbowania...to i tak w końcu u mnie zagości. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz w życiu jadłem zupę rybną i bardzo mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam zupy rybnej, ale takiej orientalnej chętnie bym spróbowała :D W ogóle ostatnio chodzi za mną azjatycka kuchnia - muszę sobie pokupować różne przyprawy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, uwielbiam taką kuchnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa rybna przygotowana w odpowiedni sposób powinna posmakować nawet najbardziej wybrednym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis, sok z limonki można ewentualnie zastąpić liśćmi kaffir, które są bardzo popularne w kuchni tajskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nawet nie jadłam w sumie tajskiego jedzenia za dużo - ale ostatnio zaczęło mi nawet bardzo smakować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobienie dobrej zupy rybnej nie jest proste, ale ta wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm uwielbiam zupy rybne, na pewno skorzystem z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

OBSERWATORZY

ZNAJDŹ MNIE NA:

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl rondel zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe