niedziela, 7 maja 2017

Idealna tajska zupa rybna

Ryby uwielbiam, ale do zup rybnych nigdy nie byłam za mocno przekonana. Dopóki nie odkryłam, że mogą być takie pyszne! Kiedy spróbowałam zupę z tego przepisu (Kwestia Smaku nigdy mnie nie zawodzi) wiedziałam, że muszę ją sama zrobić. I to był strzał w dziesiątkę. Naprawdę polecam ją wszystkim, nawet tym, którzy (tak jak ja), od zup rybnych uciekali daleko :)



Pozwolę podać swoją modyfikację przepisu, oryginał pochodzi z Kwestii Smaku.

Składniki (na 4 porcje):
- 4 łyżeczki oleju,
- 4 łyżeczki czerwonej pasty curry,
- 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru,
- 500 ml bulionu (używałam domowej roboty kostki rosołowej warzywnej),
- 400ml mleka kokosowego (puszka),
- 200g filetu z dorsza, można dodatkowo dorzucić mrożone owoce morza, jeśli chcecie zaszaleć :),
- 2 łyżeczki soku z limonki,
- 1 łyżeczka cukru (w oryginale cukier trzcinowy, ja dodałam zwykły),
- 2 łyżki sosu rybnego (warto się zaopatrzyć, nie jest drogi, a przydaje się w wielu różnych daniach),
- papryczka chilli - w oryginale jest 1 papryczka na dwie porcje, czyli u mnie 2 - polecam dodać o wiele mniej, ja sama wkroiłam pół bez pestek i było za dużo :)
- ryż - dwie torebki.

Przygotowanie zupy jest niesamowicie proste i bardzo szybkie. W garnku należy rozgrzać olej i podsmażyć pastę curry przez ok. 2 minuty. Dodać imbir, bulion (u mnie woda + domowa kostka) i mleko kokosowe, zagotować. Dorzucić sok z limonki, cukier, sos rybny, chwilę podgotować. Następnie dodać rybę (i owoce morza jeśli używacie), gotować przez kilka minut na małym ogniu. Na koniec dorzucić papryczkę chilli.
W międzyczasie ugotować ryż, rozłożyć na dnie talerza, nalać zupę i gotowe!

Jak widać przygotowanie trwa maksymalnie 15-20 minut. Na moim zdjęciu może nie wygląda apetycznie, ale gwarantuję Wam, że jest to bogactwo smaków. Możecie dorzucić świeżą kolendrę aby dodać nieco koloru :)

Czy jecie zupy rybne? Jak Wam smakują? Macie jakiś sprawdzony przepis?

10 komentarzy:

  1. Raczej nie jadam, zwyczajnie dlatego, że ich nie robię. Hehe. Jeśli warte spróbowania...to i tak w końcu u mnie zagości. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz w życiu jadłem zupę rybną i bardzo mi smakowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam zupy rybnej, ale takiej orientalnej chętnie bym spróbowała :D W ogóle ostatnio chodzi za mną azjatycka kuchnia - muszę sobie pokupować różne przyprawy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, uwielbiam taką kuchnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Zupa rybna przygotowana w odpowiedni sposób powinna posmakować nawet najbardziej wybrednym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny przepis, sok z limonki można ewentualnie zastąpić liśćmi kaffir, które są bardzo popularne w kuchni tajskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nawet nie jadłam w sumie tajskiego jedzenia za dużo - ale ostatnio zaczęło mi nawet bardzo smakować!

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobienie dobrej zupy rybnej nie jest proste, ale ta wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm uwielbiam zupy rybne, na pewno skorzystem z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...