poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Szybkie rogaliki francuskie z marmoladą firmy JAMAR

Ostatnio wspominałam o swojej współpracy z firmą JAMAR, dzięki której dostałam do przetestowania kilka produktów. Dzisiaj chciałam wspomnieć o marmoladzie, której smak przypomina mi dzieciństwo - gruba kromka chleba z masłem i dżemem/marmoladą była najlepszą przekąską podczas zabaw na podwórku. :)



Oprócz zwykłej kanapki, marmoladę można wykorzystać do wypieków. Miałam ogromną ochotę na coś słodkiego i mało pracochłonnego, dlatego pomysł z rogalikami z ciasta francuskiego jest chyba najlepszym pomysłem. :)

Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego,
- marmolada - u mnie wieloowocowa firmy JAMAR, można wykorzystać też dżem,
- 1 żółtko, roztrzepane,
- opcjonalnie: różne dodatki - czekolada/owoce/cukier puder.

W wykonaniu rogalików nie ma większej filozofii. :) Ciasto kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt (szerszą krawędź) nakładamy łyżkę marmolady (i inne dodatki jeśli używacie), zwijamy w rogaliki, również zaczynając od szerszej krawędzi. Wierzch smarujemy żółtkiem i wrzucamy do piekarnika na 200 stopni na ok. 20 minut. Całość, kiedy ostygnie, można posypać cukrem pudrem.

Smak marmolady jest taki, jaki właśnie kojarzę z dzieciństwa. Jest ona słodka, ale czuć lekko kwaskowaty posmak owoców na końcu języka, przez co nie jest mdła. Marmolada ma dosyć twardą konsystencję, łatwo można ją pokroić na plasterki czy wybrać solidny kawałek za pomocą łyżki.



Jeśli jesteście zainteresowani innymi produktami firmy JAMAR, zapraszam na stronę producenta i fanpage na Facebook'u, gdzie prezentowane są różne przepisy i ciekawe inspiracje. Jeszcze raz bardzo dziękuję za możliwość przetestowania produktów!

12 komentarzy:

  1. Moja ciocia takie robiła, jedliśmy je jeszcze ciepłe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciepłe są najlepsze! Dlatego szybko zrobiłam zdjęcie i je wszamaliśmy :)

      Usuń
  2. Inspirujący pomysł mi tu podrzuciłaś. Muszę zrobić w domu, gdy wreszcie po remoncie zamontują mi nowy piekarnik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam! I trzymam kciuki abyś szybko miała już piekarnik, sama miałam jakiś czas remont więc doskonale wiem, co to za ból :D

      Usuń
  3. Jadłam tę marmoladę i o dziwo - moja mama zrobiła z niej dokładnie to samo, tylko w formie pasztecików :D Ciasto francuskie + marmolada. Pycha! :)

    PS: Pamiętam o kartkach, tylko dopiero we środę popołudniu będę w domu rodzinnym, gdzie to wszystko trzymam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, takie proste połączenia są właśnie najlepsze! :)
      Dobrze dobrze, czekam cierpliwie! :)

      Usuń
  4. Ehhh u mnie wypieki jeszcze troszkę. Zbieram na piekarnik. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, ale pomyśl, jakie cuda stworzysz! I jakie to będzie pyszne :)

      Usuń
  5. Widząc ten przepis przypomniało mi się dzieciństwo do tego stopnia, że czym prędzej pobiegłam do sklepu i kupiłam ciasto francuskie oraz marmoladę wyszły przepyszne jak za dawnych lat. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...