sobota, 25 marca 2017

Kuchnia meksykańska - chilli z kurczakiem

Niedawno pisałam o moim nowym odkryciu - banalnie prostym przepisie na fajitas, a teraz czas na szybkie chilli z kawałkami kurczaka. Tak właściwie składniki i przyprawy są bardzo podobne, te danie jest jednak typowo jednogarnkowe (a wiem, że wśród moich czytelników jest kilka fanów tej formy obiadu - ja też je uwielbiam!) i mniej pikantne.


Skorzystałam z przepisu z Kwestii Smaku z kilkoma różnicami - m.in.  zamiast mielonego mięsa z indyka dodałam pokrojoną na małe kawałeczki pierś z kurczaka. Jako dodatek zrobiłam też guacamole. Pozwolę sobie wrzucić listę składników i przygotowanie potrawy.

Składniki (u mnie na 4 porcje)
- pierś z kurczaka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół puszki pomidorów
- 1/3 puszki czerwonej fasoli odsączonej
- 1/3 puszki kukurydzy
- 1/2 papryki
- 1/2 szklanki ryżu (ja dodałam szklankę)
- 1 szklanka bulionu (dodałam szklankę wody + kostkę rosołową domowej roboty)
- 1/3 szklanki tartego sera (dodałam kulkę mozzarelli)
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka kminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki chilli, 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu
- dodatkowo: guacamole, pokrojony pomidor, ćwierć limonki na każdą porcję.

Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić. Dodać mięso i dokładnie podsmażyć. Następnie wrzucić wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać, dorzucić ryż i chwilę smażyć. Dodać wszystkie warzywa i bulion, zagotować, a następnie gotować na małym ogniu przez ok. 15-20 minut (mi zajęło 15).
Dodać ser i chwilę gotować aż do jego rozpuszczenia.
Danie wyłożyć na miskę, dodać przygotowane wcześniej guacamole (u mnie: awokado, odrobina soku z limonki, sól, pieprz, odrobinka czosnku granulowanego) , pokrojony w kostkę pomidor i ćwiartkę limonki. Jeśli macie świeżą pietruszkę lub kolendrę, koniecznie dodajcie!

Danie jest ekspresowe i wyraziste w smaku, a według mnie smakuje jeszcze lepiej następnego dnia po odgrzaniu, kiedy dokładnie połączą się wszystkie smaki. Bardzo Wam polecam!!!

4 komentarze:

  1. Chilli con carne nigdy nie jadłam, ale zarówno składniki, jak i przyprawy świadczą o tym, że najwyższy czas to zmienić, bo na pewno by mi smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna ta Twoja wersja. Składniki zachęcają do spróbowania takiego obiadu ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...