niedziela, 5 lutego 2017

Indyk w sosie miodowo - cytrynowym

Dawno nie dodawałam nowych przepisów, bo nie testowałam zbyt wielu. :) Ale wczoraj po raz pierwszy skorzystałam z przepisu na pierś z indyka z miodem i cytryną. Przepis był już wydrukowany i od kilku miesięcy czekał na swoją kolej. Niestety ilość soku z cytryny była zdecydowanie za duża i musiałam tą potrawę naprawić :) Dlatego podam Wam te ilości, które ja użyłam.



Składniki:
- pierś z indyka,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- skórka i sok z 1 cytryny,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka pieprzu czarnego lub cayenne (co kto woli),
- 1 łyżka oleju,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- 200 ml bulionu (ja użyłam domowej roboty kostki rosołowej rozpuszczonej w wodzie),
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- ryż.

Pierś i warzywa pokroić w paski. W misce wymieszać miód, sos sojowy, czerwoną paprykę i olej, dodać indyka i odstawić do zamarynowania na pół godziny (można dłużej). Następnie na patelni podsmażyć warzywa, przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić indyka i smażyć przez kilka minut, następnie wrzucić z powrotem warzywa.
Do pozostałej marynaty dodać bulion, startą skórkę i sok z 1 cytryny, pieprz i czosnek, wszystko wymieszać i dodać na patelnię. Gdy wszystko razem wymieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną w celu zagęszczenia sosu (najlepiej wymieszać mąkę z odrobiną wody, żeby nie zrobiły się grudki) i wszystko gotować przez ok. 10-15 minut.
Najlepiej podawać z ryżem.

Smacznego! :)

13 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie. Idealne na dzisiejszy obiad. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam miodowo-cytrynową marynatę do drobiu :) Musiało być pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, takie połączenie to zdecydowanie moje smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brakuje mi Twoich wpisów na blogu.. mam nadzieję, ze mimo natłoku obowiązków znajdujesz czas na relaks :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Troszkę znajduję, niestety kosztem bloga :) To mój ostatni rok na studiach, najbardziej intensywny i wykańczający psychicznie, dlatego musiałam na pewien czas ograniczyć niektóre zainteresowania. :)

      Usuń
  5. wydaje się takie delikatne :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo proste i pożywne danie! Uwielbiam takie! Ja wręcz ten ryż bym na koniec wrzuciła w sos z mięsem i zrobiła studencki jednogarnkowiec!:) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby nie mój chłopak, zrobiłabym tak samo - ryż do garnka :D Ale on nie przepada za takimi jednogarnkowcami i musimy iść na kompromis :D

      Usuń
  7. Pyszka! Może zrobię tak łososia w tym tygodniu <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie moje smaki ! Az ślinka cieknie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Narobiłaś mi apetytu! Muszę koniecznie spróbować tego dania, bo uwielbiam drób w każdej postaci. Życzę powodzenia w tworzeniu nowych dań. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...