sobota, 7 stycznia 2017

Domowy chlebek bananowy

Ci, którzy czasami tu zaglądają, wiedzą, że jestem dużym łasuchem, ale jednocześnie do słodkich wypieków mam dwie lewe ręce. :) Ostatnio powoli udaje mi się korzystać z takich przepisów, z których zawsze wyjdzie coś dobrego.

Jednym z prostszych wypieków, który nie wymaga nawet posiadania miksera, jest chlebek bananowy. Przygotowuję go raz na jakiś czas (poprzedni przepis możecie zobaczyć u mnie tutaj) i gwarantuję Wam, wychodzi zawsze :) i nie ma szans, aby jakaś resztka przetrwała do następnego dnia.

Korzystałam już z wielu przepisów, które właściwie wiele się od siebie nie różnią, głównie są to drobne zmiany w proporcjach czy dodatkach. Obecnie korzystam z tego ze strony MojeWypieki. Chlebek piekę przez ok. 50 minut, nie więcej.


Chlebek bananowy jest świetnym sposobem na wykorzystanie dojrzałych bananów (których smaku nie lubię), a poziom słodkości czy dodatki zależą już tylko od Was. Jeśli cokolwiek przetrwa do następnego dnia, macie wspaniałą przekąskę czy drugie śniadanie. :)

7 komentarzy:

  1. Pierwszy raz chlebek bananowy jadłam, dzięki aplikacji kcalmar. Zaintrygował mnie wtedy ten przepis. Ja dodałam jeszcze garść otrębów, ze względu na problemy z układem pokarmowym. Ten przepis na pewno rzuca na kolana wszystkie chleby ze sklepów, które pełne są spulchniaczy i innych dodatków. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek bananowy zawsze i wszędzie :) Śmiało mogę powiedzieć, że to mój ukochany wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz robiłam, ale wyszedł mi zakalec, który smakował trochę jak bananowe ptasie mleczko :D Po sesji na pewno przygotuję taki na wypasie - z masłem orzechowym i dżemem musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kilka razy i za każdym razem był zakalec :P Nie wiem, kiedy ponownie się odważę na ten wypiek :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...