poniedziałek, 21 listopada 2016

Pieczony camembert z rukolą, gruszką i orzechami


Jakiś czas temu na profilu instagramowym pani Elżbiety odkryłam cudowny przepis na kolację - pieczonego camemberta. Troszkę go zmodyfikowałam i dostosowałam do tego, co mam w lodówce, ale i tak wyszło pysznie :)

Składniki:

  • rukola lub inny mix sałat,
  • camembert - na jedną porcję użyłam połowy sera,
  • pół gruszki,
  • garść orzechów włoskich,
  • sos malinowy - ja użyłam konfitury domowej roboty, ale można wykorzystać np. sok malinowy do herbaty czy świeże maliny,
  • odrobina oliwy.
Ser przekroić na pół i każdą z nich wyłożyć na folię aluminiową, skropić odrobiną oliwy. Piec przez ok. 20 minut w 180-200 stopniach. Sałatę rozłożyć na talerz, pokroić gruszki w plastry, dorzucić orzechów. Po upieczeniu ser wykładamy na środek i wszystko skrapiamy sosem malinowym/sokiem/dodajemy świeże owoce.
Można zjeść bez pieczywa, osobiście polecam grzanki, u mnie były tosty z bajgli. :) Jeśli ser jest jeszcze ciepły, można w nim 'zamaczać' pieczywo, polecam!

8 komentarzy:

  1. Ooo tak! Pieczony camambert to niebo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam ser i wszystkie serowe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musi być pyszne. Bardzo dawno nie jadłam camemberta na ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam camembert, a przepis który tutaj podajesz jest świetny. Aż mi ślinka cieknie! I już wiem po co udam się jutro do sklepu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentacja jak z restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! Ale apetyczne zdjęcie i co za potrawa. Uwielbiam takie eleganckie jedzenie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...