wtorek, 20 września 2016

Mięso mielone przez 3 dni? Pomysły na obiad i wykorzystanie mięsa

Kilka dni temu miałam plan na zrobienie pulpecików na obiad dla dwóch osób na dwa dni. Rozmroziłam mięso mielone i niestety stwierdziłam, ze z takiej ilości obiad będzie na 3-4 dni :D Jako, że nie powinno się już z powrotem zamrażać mięsa, musiałam wykombinować proste i szybkie obiady, które sprawią, że nie nie znudzi nam się jeden rodzaj mięsa.

Do wszystkich przepisów wykorzystałam 0,5kg mielonego mięsa z indyka oraz wszystkie składniki opisane poniżej w punkcie pierwszym. Do samych pulpetów wykorzystałam połowę mięsa, pozostałe do przepisu nr 3.

1. Pulpeciki z marchewką w sosie pomidorowym

Składniki:
  • mięso mielone,
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • przecier pomidorowy
  • jajko
  • sucha bułka namoczona w wodzie
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej na patelnię
  • rosół lub kostka rosołowa
Do mięsa dodać: 1 marchewkę startą na drobnych oczkach, pół cebuli posiekanej w kostkę, jajko, bułkę i przyprawy. Wszystko wymieszać. Z połowy mięsa (druga połowa będzie wykorzystana do przepisu nr 3) uformować pulpeciki, obtoczyć w bułce tartej i podsmażyć w dużym garnku. Następnie zalać rosołem (lub wodą i dodać kostkę rosołową), dodać przecier pomidorowy, marchewkę pokrojoną w plastry, resztę cebuli pokrojoną w paski i posiekany czosnek, dusić przez ok. 30 minut.

Pulpeciki podawałam z pęczakiem. 
Zrobiłam tak, aby ilość kotletów starczyła na pierwszy i drugi dzień, w moim przypadku było ich 10.

2. Meatball sub, czyli kanapki z pulpecikami

Składniki na 2 osoby:
  • pulpeciki z przepisu nr 1
  • pozostały sos pomidorowy z przepisu nr 1
  • 1 bagietka lub 2 ciabaty
  • ser starty na grubych oczkach - ilość zależy od Was
  • odrobina oliwy - ok. 2 łyżek
Pulpeciki z sosem podgrzewamy. Bagietkę przekrawamy na pół i 'otwieramy' (ciabaty przekroić na pół) tak, aby jedna strona była zamknięta. Środek smarujemy odrobiną oliwy, nakładamy pulpeciki, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Bułki przekładamy do naczynia żaroodpornego i całość zapiekamy przez ok. 5 minut w 180 stopniach, aż stopi się ser.

Nie mam zdjęcia tego dania, ale zachęcam do obejrzenia filmu, z którego skorzystałam. :)

3. Pizza z mięsem mielonym



Składniki:
  • spód do pizzy - wykorzystałam gotowe spody z Biedronki, z braku czasu i chęci przetestowania (w smaku są dobre, ale ciasto w ogóle nie rośnie i pizza wygląda jak na baaaardzo cienkim cieście), jeśli macie czas, zróbcie samemu :)
  • sos pomidorowy z przepisu nr 1
  • mięso mielone przygotowane jak w przepisie nr 1
  • przyprawy - miałam w domu przyprawę gyros, paprykę, oregano
  • kulka mozzarelli
  • pomidor
  • świeży szpinak
  • sos do pizzy - wedle gustu :)
Mięso podsmażyć na patelni, dodać przyprawy i odrobinę sosu pomidorowego. Spód do pizzy posmarować sosem pomidorowym, dodać mięso, mozzarellę i pokrojony w plastry pomidor. Wszystko zapiec przez 5-10 minut w 210 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika wrzucić na wierzch szpinak. Podawać z ulubionym sosem.


To były moje 3 sposoby na wykorzystanie mięsa mielonego przez 3 dni tak, aby nie stracić do niego apetytu i nie jeść cały czas tego samego. Dodatkowe składniki nie są drogie, a obiady szybkie w przyrządzeniu.
Innym, bardzo dobrym sposobem jest np. usmażenie kotletów z całej porcji mięsa i po prostu zamrożenie nadmiarowej ilości. Jako, że muszę niedługo rozmrozić lodówkę, a opcja odpadała. Innym sposobem może być zapiekanka z cukinią, którą ostatnio przygotowywałam.

A jakie Wy macie pomysły na mięsko mielone? :)

9 komentarzy:

  1. Mi, wbrew pozorom, podoba się najbardziej pomysł numer dwa :) Pamiętam, że od zawsze miałem ochotę na taką kanapkę i to chyba po obejrzeniu któregoś odcinka Friend-sów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie dla mnie.... Chyba rozumiesz dlaczego? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne :)
      Uwielbiam dania wegetariańskie i wegańskie, ale ogólnie jem mięso i czasami pomysłów brak :)

      Usuń
  3. Ile kosztują te spody? Chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe pomysły. do mnie najbardziej przemawia oczywiście ta pizza ;)chętnie widziałabym również na swoim stole spagetti.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię, ale ostatnio tak bardzo się nim przejadłam, że musiałam zrobić coś innego niż makaron :)

      Usuń
  5. Ja też z mięsa mielonego robię pulpeciki z marchewką :) Lubię też zrobić makaron z mięsem w sosie lub zapiekankę. Ostatnio "opatentowałam" pomysł na kotlety mielone w zdrowszej wersji - obtaczam je w mące żytniej razowej (takiej z otrębami) i smażę na ceramicznej patelni lekko natłuszczonej - smakuję naprawdę wybornie :) Lubię także canelloni.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak mawiają "student potrafi" ;) Pomysły na mielone rewelacja! Jedno mięso, trzy różne smaki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...