poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Wspominałam Wam, że cukinia idzie u mnie na całego? Powoli kończą mi się pomysły, dlatego jeśli macie sprawdzone przepisy, proszę o nie w komentarzach!
Dzisiaj dla odmiany coś dla miłośników mięska - zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego. Przypomina nieco lazanię, tylko zamiast płatów makaronu, zastępujemy je plastrami cukinii.



Składniki:
- 60 dag mieszanego mięsa mielonego
- 3 cukinie
- 2 cebule
- 50 dag pomidorów - ja dałam puszkę pomidorów krojonych
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- 1/2 pęczka oregano
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz, cukier


Cukinie dokładnie umyłam i pokroiłam w plastry grubości ok. 0,5cm. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, następnie dodać mięso i przesmażyć razem. Gdy mięso już nie jest surowe, dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem, cukrem i dużą ilością oregano. Dusić przez kilka-kilkanaście minut, aby nieco odparować wodę i zagęścić sos. Na koniec dodać połowę starkowanego sera.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i układać na przemian plastry cukinii i sos mięsno - pomidorowy. Wierzch posypać pozostałym serem. Zapiekankę piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut, aby stopniał ser (ja jednak piekłam nieco dłużej - ok. 35 minut - aby odparować nadmiar wody z cukinii).

5 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę spróbować, zwłaszcza, że cukinie rosną na podwórku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam placki z cukinii! Moja mama się w nich ostatnio zakochała - zajada same lub z sosem czosnkowym. Ja jadłam z warzywną potrawką :) Można także z ketchupem. Wiem, że niektórzy robią je także na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Placuszki z cukinii są już u mnie oklepane :D Uwielbiam właśnie z sosem jogurtowym/czosnkowym :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...