środa, 17 sierpnia 2016

Pasztet z cukinii

Moja obsesja na tle cukinii nie ma końca. Chwaliłam się Wam zapiekanką i babką z cukinii, a teraz czas na coś do kanapek. Pasztet z cukinii robiłam pierwszy raz i jestem miło zaskoczona. Przepis znalazła moja mama, a autorką jest Gosia B. Pani Gosiu, przepis jest świetny! Pozwolę sobie w niektórych miejscach dodać kilka dygresji od siebie jeśli coś zmieniłam w przepisie :)




Składniki (na 1 keksówkę):
- 1,5 kg cukinii (cukinie średniej wielkości)
- 3 jajka,
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek

Cukinie umyj, usuń gniazda nasienne (młodych cukinii nie musisz). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i dostaw na 15 minut, aby puściła sok. Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ubij pianę z białek,  a żółtka rozbełtaj w miseczce. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody.
W dużej misce wymieszaj cukinię z bułka tartą i płatkami owsianymi. Dodaj marchew, żółtka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj:) Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia/posmaruj masłem i obsyp bułka tartą i przełóż powstałą masę. Piecz przez godzinę* w 180 °C, aż wierzch się zarumieni.
* Piekłam przez godzinę i 15 minut, aby odparowała się większa część wody.
Pasztet smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli chcemy zjeść wersję ciepłą, musimy odczekać ok. 30 minut, aby wszystko nieco się ostudziło i stężało.

Kanapki z pasztetem jest sycący, a jednocześnie lekki. Jest świetną odmianą dla standardowych mięsnych pasztetów, szczególnie, kiedy jest sezon na cukinie! :)

12 komentarzy:

  1. uwielbiam takie pasztety , mogę je wyjadać prosto z foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam, jak na osiemnastkę mojej koleżanki jej babcia upiekła pasztet z cukinii. Był zwarty, więc koleżanka pokroiła go na kawałki. Spałaszowaliśmy ze smakiem, nie trzeba było żadnego pieczywa ;) Pyszna sprawa!

    OdpowiedzUsuń
  3. czegos takiego szukalam!:)
    dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasztet z fasoli już jadłam, ale z cukinii nigdy. Na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brzmi bardzo ciekawie, ale jednak jak pasztet to z królika :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Musze go zrobić w wersji wegańskiej! Cudowna konsystencja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam i też często przygotowuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To mam podobną obsesję :) Z chęcią zrobiłabym taki pasztet! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nie lubię cukinii, ale może w takiej formie by się dała polubić...

    OdpowiedzUsuń
  10. Tyle razy miałam zrobić ten pasztet, w końcu chyba zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  11. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...