piątek, 12 sierpnia 2016

Babka z cukinii

Sezon na cukinie w pełni, trzeba więc korzystać i testować nowe przepisy :) Uwielbiam robić z nich zupy krem, potrawki z kurczakiem, a nawet ciasto czekoladowe na deser. Chciałabym jednak pokazać Wam prosty i szybki pomysł na babkę z cukinii, jako miłą odmianę dla typowej babki ziemniaczanej. Robiłam ją już wiele razy i zawsze wychodzi PYSZNA. Przepis dostałam od mojej mamy, która od kilku lat trzyma go w swoim segregatorze, więc możecie mi zaufać :)




Składniki:
ok. 3 sklanek cukinii po starkowaniu (bez pestek)
- 1 cebula
- 3-4 jajka
- 250g żółtego starkowanego sera
- 0,5 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżeczka soli, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej.

Składniki po kolei wkładamy do dużej miski lub garnka: starkowaną cukinię, cebulę pokrojoną w kostkę, starkowany ser, całe jajka, mąkę, proszek do pieczenia, olej, czosnek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą tortownicę lub naczynia żaroodpornego. Wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 1 godzinę, aż się zapiecze na złoty kolor. Babka jest dość delikatna, dlatego po upieczeniu można troszkę odczekać, żeby stężała i nie rozpadła się przy podawaniu.

Nie wiem, kto jest autorem tego przepisu, mama znalazła go wiele lat temu w internecie. Dlatego jeśli znajdzie się stwórca tej babki, proszę pisać. Babka wychodzi przepyszna i naprawdę ją polecam na obiad, gwarantuję Wam, że znika w 5 minut!




17 komentarzy:

  1. Cudowne! Narobiłaś mi smaka na cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, w takiej postaci cukinii nie jadłam, a ją uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Intuicyjnie robiłam taką jakiś czas temu na obiad (tylko dałam chilli oraz trochę papryki czerwonej skroiłam oraz starłam marchewkę) i zgadzam się - jest wyśmienita! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam chilli i wszystko co ostre, następnym razem na pewno tak ją doprawię :)

      Usuń
  4. własnie szukam przepisów z cukinii bo u mamusi obrodziło jej aż za dużo ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że coś dla siebie tu znajdziesz :) Jeśli masz tej cukinii za dużo, może zrób do słoiczków? Rok temu moja mama zrobiła dżem z cukinii, który wyszedł pyszny. A niektórzy podobno nawet robią wersje kiszone do słoików :)

      Usuń
  5. Ooo! Wygląda super :) Za ziemniaczanymi babkami, plackami i zapiekankami nie przepadam ale cukinię uwielbiam! Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, robiłam już trzykrotnie Pani przepis na tą zapiekankę i obawiam się, że na tym nie poprzestanę bo przepis jest przedni i b. smaczny, ja od siebie zamiast mąki dodaję uprażoną kaszę jaglaną, niebo w gębie. Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Pani smakuje :) Pomysł z uprażoną kaszą jaglaną jest fantastyczny, na pewno sama skorzystam z tej opcji. Czy mogłaby Pani tylko napisać dokładniej co się robi z kaszą? Praży się na patelni i po prostu dodaje się do mieszanki, czy wcześniej np. się ją mieli na 'mąkę'?

      Usuń
    2. Ja dodałam 0,5 szklanki kaszy jaglanej na 1,5 szklanki wody. Kaszę najpierw należy sparzyć wrzątkiem, następnie zalać zimną wodą i gotować na małym ogniu ok. 15 min. przy niepełnym przykryciu garnka, następnie wyłączyć gaz i całkowicie przykryć garnek pokrywką. Po 20 min. kasza jest gotowa do wymieszania z resztą składników, musi być ostygła; dodaję również jedną startą marchewkę, jest bardziej kolorowo.

      Usuń
    3. Bardzo dziękuję za odpowiedź, następnym razem na pewno wypróbuję ten sposób i pokuszę się o dodanie marchewki :)

      Usuń
  7. Jeśli to możliwe, proszę napisać co sądzi Pani o takich modyfikacjach, czy danie smakuje z kaszą, jestem ciekawa, także zdania Pani mamy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko będziemy robić, na pewno tutaj napiszę w komentarzu. Ale jestem pewna, że będzie nam smakowało. Lubię zmieniać przepisy na nieco zdrowsze, dodatkowo kasza jaglana jest moją ulubioną wśród kasz :) Bardzo dziękuję za poradę :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...