sobota, 11 października 2014

Jagody Goji - co, gdzie, z czym? :)

Myślę, że wiele osób, których interesuje zdrowie i czysty, dobry styl życia, słyszało już o jagodach Goji. Dla jednych to nic odkrywczego, ale jak dla mnie to zupełna nowość, bo wreszcie miałam okazję ich spróbować. W ramach współpracy z firmą Vivio, otrzymałam cudne prezenty do testowania i wreszcie mogłam spróbować te słynne owoce.


Dlaczego jagody Goji są tak cenne? Przede wszystkim zawierają dużo cennych witamin i minerałów, jak ryboflawina, beta - karoten, witaminę C, E i żelazo. Są cennym źródłem błonnika, przez co świetnie wpływają na nasz układ trawienny. Zaleca się jeść je w celu wzmocnienia stawów, co dla mnie ma spore znaczenie, szczególnie, że ostatnio zwiększyłam dystans biegania. Aaaa, i przede wszystkim są niskokaloryczne, co jest dobrą wiadomością dla osób, które ściśle trzymają dietę. :)
Jednak mimo tych pozytywów należy pamiętać, jak ważne jest pochodzenie tych owoców. Często można znaleźć tanie jagody, które niestety są silnie przetworzone i zamiast pomóc, mogą podrażnić nasz układ trawienny. Czasem lepiej kupić mniej, ale lepszej jakości.

Działanie działaniem, ale w jaki sposób można jagody wykorzystać? Przede wszystkim do wszelkiego rodzaju owsianek, kasz, babeczek, ciast - przypominają nieco rodzynki, tylko są trochę bardziej kwaśne. Ja swoje wykorzystałam do babeczek pełnoziarnistych :)

Babeczki pełnoziarniste z bananem, truskawkami i jagodami Goji

Jeśli chcecie wiedzieć więcej o działaniu i właściwościach jagód, zapraszam na stronę Vivio i do sklepu - goja sklep ViVio :)




Jagody goji - jedz to co najlepsze

12 komentarzy:

  1. dla mnie jagody goi smakują jak marchewka :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam podobnie.....marchewkowe jagódki :)

      Usuń
    2. Marchewka? :D A to mnie zaskoczyłyście! :)

      Usuń
  2. Jak pierwszy raz miałam z nimi do czynienia to zdziwiłam się, że są troszkę takie.. włochate? :D Meszkowate? :D I po obróbce termicznej zmieniają kolor na pomarańczowy :) Ale są przeeeeeeeeeeeepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie spróbować w końcu tych jagód, ale ich cena mnie przeraża za każdym razem. ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt są drogie, ale są też malutkie. ja kupuje je na wagę w małych ilościach (mniej niż 100g). cena nie jest wówczas druzgocząca, a naprawdę całkiem sporo okazuje się ich być i wcale tak szybko nie schodzą.

      Usuń
    2. Dokładnie chciałam napisać to, co Ania - nie trzeba kupować ich dużo i nie wyjdzie tak drogo. Ja np. dostałam opakowanie 250g i jest tego napraaawdę sporo :)

      Usuń
  4. uwielbiam te jagódki podjadać między posiłkami :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesli mam być szczera to jakoś mi nie posmakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja lubię dodawać do owsianki, do jogurtu, do jaglanki, do ciastek :) super są! takie maleństwa a tyle dobroci!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...