wtorek, 9 września 2014

Faszerowana cukinia


Troszeczkę mniej zdrowa propozycja, ale myślę, że się nada na cheat-meal. :) Zawsze też można zmienić składniki na lżejsze, np. ser żółty na mozarellę, mięso wieprzowe na mielone mięso z indyka czy kurczaka. Wszystko zależy od Was. :)

Składniki (na 1 cukinię):
  • 250g mięsa wieprzowego,
  • cukinia,
  • pół cebuli,
  • przecier pomidorowy (kupny lub domowej roboty, można zastąpić np. sosem bolońskim),
  • sól, pieprz, czerwona papryka do smaku,
  • ser do posypania - ilość wedle uznania, użyłam Edamskiego, ale można zastąpić np. mozarellą,
  • łyżka oliwy do smażenia.
Cebulę kroimy na kostkę i lekko podsmażamy na patelni. Dorzucamy mięsa, a po usmażeniu dodajemy przecieru pomidorowego i doprawiamy.
Cukinię przecinamy na pół i usuwamy miąższ z pestkami. Nakładamy farsz do wydrążonych połówek, posypujemy serem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Smacznego!


17 komentarzy:

  1. Super ;) zastąpie mięsko kasza i będzie vege cudo hehe

    OdpowiedzUsuń
  2. E tam! Samo zdrowie - pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cukinia faszerowana to moje ulubione danie ostatnio :))

    OdpowiedzUsuń
  4. O rany, cukinie są takie pyszne na ciepło. Polecam cukinię w cieście!

    Pozdrawiam z fitbloga
    positivefitlife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W cieście jeszcze nie robiłam, ale chyba się skuszę :)

      Usuń
  5. ubóstwiam cukinie, te faszerowane również :)
    obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. małe zdrowsze modyfikacje, które będą mnie tłuste, bo nie można mi dużo tłuszczu jeść, i na pewno zagości to na moim stole pewnego dnia na obiad :)
    Zapraszam: nakrywka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. super to wygląda! robię podobną z kaszą jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio tez przygotowałam podobna wersje! Świetnie wygląda ta Twoja cukinia :)
    Uwielbiam tez faszerowana paprykę!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym zjadła taką cukinię, tyle że moja druga połowa na pewno by marudziła na takie danie, więc chyba na razie muszę obejść się smakiem. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz przygotować małą porcję dla siebie, przygotowanie trwa kilkanaście minut :)

      Usuń
  10. Mięso wieprzowe można też zjeść raz na jakiś czas. Na przykład szynka, która jest dość chudym mięsem wieprzowym. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sama taką robię :) Przepyszna ;)
    Pozdrawiam, http://przepisnamlodosc.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...