niedziela, 14 września 2014

Czekośliwka w słoiczkach? :)

Czy jest coś lepszego od czekośliwki?
Czekośliwka w słoiczkach, przez całą jesień i zimę (nie ma szans, aby coś się uchowało do wiosny)!



Składniki (na 5-6 słoiczków):
  • 3 kg śliwek węgierek,
  • 1,5 kg cukru,
  • 1 gorzka czekolada z Wedla.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i wrzucamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Pieczemy w piekarniku 180 stopni pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie śliwki puszczą sok, który należy odlać (nie wyrzucajcie go, przelejcie do słoiczka/buteleczki i macie pyszny syrop!). Do śliwek dodajemy cukier i pokruszoną czekoladę, lekko mieszamy i pieczemy przez kolejne 2 godziny, już bez przykrycia. Tak gotową masę przenosimy do słoiczków, dokładnie zamykamy i przykrywamy szczelnie kocem na całą noc. A z rana możemy liczyć na wspaniałe śniadanie. :)

17 komentarzy:

  1. Kurczę, czemu tak wiele rzeczy wymaga uzycia piekarnika? :D wspaniałości!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze możesz poprosić mamie i ukraść kilka słoiczków :D

      Usuń
  2. ja już dwa arzy robiłam czekośliwkę w tym roku ale i tak wiem, że braknie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też czuję, że niedługo będzie mi brakować :D

      Usuń
  3. Uwielbiam czekośliwkę<3 Najlepsze połączenie z czekoladą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam :) nigdy nie robiłam, ale kiedyś trzeba będzie spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekośliwka jest cudowna! Co za pyszności :)

    Super blog - obserwuję :D
    Zapraszam również do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. taka szkoda, że nie mam piekarnika :(

    kurde, jak w ogóle można żyć bez piekarnika :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja na stancję kupiłam taki mały piekarnik z dwoma palnikami, kosztowało mnie to 250 zł, ale mam na kilka lat :)
      Możesz zrobić wersję alternatywną - podsmażyć śliwki z miodem/cukrem, dodać kakao albo czekoladę, może nie przełożysz tego do słoika, ale masz pyszny dodatek do owsianki :)

      Usuń
    2. coś będę kombinować.

      pamiętam jak na święta właścicielka mnie zaczepiła i pyta się czy ciasta pieczemy. a ja taka zdziwiona, bo jak niby bez piekarnika, a ona dobrze wie że nie mamy piekarnika.

      Usuń
    3. Haha, czyli w garnuszku i na patelni też potrafisz wyczarować cuda :D

      Usuń
  7. Uwielbiam taką domową czekośliwkę, mam już spory zapas, ale muszę zrobić jeszcze bo rozchodzi się jak świeże bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekośliwka mniam! Ale ja wolę z mleczną czekoladą :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy takiej ilości cukru jak w przepisie polecam gorzką, bo można się zasłodzić :D Ale gdyby zastąpić cukier mleczną czekoladą, to jak najbardziej :D

      Usuń
  9. Zastanawiam się, jak długo można przechowywać takie czekośliwki. Chętnie bym zrobiła trochę więcej i trzymała jako dodatek do śniadań.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja je zawekowałam i mimo, że robiłam we wrześniu, to w lutym otworzyłam jeden i jest dokładnie taki jak po zrobieniu :) Jeśli zawekujesz, to możesz trzymać w lodówce długo :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...