92. Chlebek bananowy na mące kukurydzianej

08:39

Zainspirowana kilkoma przepisami i blogami, miałam tak ogromną ochotę na zrobienie chlebka, aż wreszcie się do tego zabrałam. Wyszedł mi cały bochenek, z czego 3/4 poszło od razu na podwieczorek, a resztę mam jutro na pyszne śniadanie. :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej (możecie użyć razowej czy nawet pszennej, w zależności od Waszych preferencji),
  • 4 jajka,
  • 3-4 rozgniecione dojrzałe banany,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3-4 kostki czekolady i drobno posiekane orzechy - jak najbardziej polecam, nadają ciekawego smaku. Jeśli chcecie troszkę więcej kalorii, dodajcie 2-3 łyżki masła orzechowego. Myślę, że suszone morele, śliwki czy żurawina również by się sprawdziły. :)
Do dużej miski dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do blendera wrzucić jajka i oliwę, zmiksować. Następnie dorzucić banany i wszystko razem zblendować na gładką masę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi, a na końcu dorzucić ewentualnie dodatki. Całość przelać do foremki, piec w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej 30-40 minut (moje upiekło się w 30 minut). Odstawić do ostygnięcia i gotowe!



Mąka kukurydziana dodała żółtawego koloru, ale w żaden sposób nie wpływa na smak. Z odrobiną masła i konfitury jest idealny na śniadanie czy do kawy. Sprawdzi się też w podróży, jeśli nie chcecie brać kanapek.

You Might Also Like

11 komentarze

  1. Nie ma jak chlebki bananowe, zawsze wychodzą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem fanką wszystkiego co bananowe, łącznie z chlebkami, więc z pewnością wersja z mąką kukurydzianą również przypadłaby mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieziemsko! Pycha, jadłabym na pewno. <3

    OdpowiedzUsuń
  4. A właśnie kupiłam banany. I mówię: chlebek zrobię albo babeczki. No i wchodzę do Ciebie i sam mnie zawołał. Choć zastanawiam się czy to nie jest tak,że on mimo wszystko na słodko jest?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej! :) Wiesz, jeśli banany są dojrzałe, to będzie lekko słodkawy smak. Jeśli dodasz słodkie dodatki to taki chlebek może posłużyć za deser (ja najczęściej tak serwuję).
      Ale to też zależy od Twoich preferencji, czasami taki słodkawy smak dobrze się komponuje ze słonymi produktami. Spróbuj zrobić i sama się przekonasz, chlebek jest pyszny i na pewno się nie zmarnuje :)

      Usuń

NAJCZĘŚCIEJ CZYTANE

OBSERWATORZY

ZNAJDŹ MNIE NA:

Odszukaj.com - przepisy kulinarne Durszlak.pl rondel zBLOGowani.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Subscribe