niedziela, 10 sierpnia 2014

92. Chlebek bananowy na mące kukurydzianej

Zainspirowana kilkoma przepisami i blogami, miałam tak ogromną ochotę na zrobienie chlebka, aż wreszcie się do tego zabrałam. Wyszedł mi cały bochenek, z czego 3/4 poszło od razu na podwieczorek, a resztę mam jutro na pyszne śniadanie. :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej (możecie użyć razowej czy nawet pszennej, w zależności od Waszych preferencji),
  • 4 jajka,
  • 3-4 rozgniecione dojrzałe banany,
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 3-4 kostki czekolady i drobno posiekane orzechy - jak najbardziej polecam, nadają ciekawego smaku. Jeśli chcecie troszkę więcej kalorii, dodajcie 2-3 łyżki masła orzechowego. Myślę, że suszone morele, śliwki czy żurawina również by się sprawdziły. :)
Do dużej miski dodać mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Do blendera wrzucić jajka i oliwę, zmiksować. Następnie dorzucić banany i wszystko razem zblendować na gładką masę. Mokre składniki wymieszać dokładnie z suchymi, a na końcu dorzucić ewentualnie dodatki. Całość przelać do foremki, piec w temperaturze ok. 180 stopni przez mniej więcej 30-40 minut (moje upiekło się w 30 minut). Odstawić do ostygnięcia i gotowe!



Mąka kukurydziana dodała żółtawego koloru, ale w żaden sposób nie wpływa na smak. Z odrobiną masła i konfitury jest idealny na śniadanie czy do kawy. Sprawdzi się też w podróży, jeśli nie chcecie brać kanapek.

9 komentarzy:

  1. Nie ma jak chlebki bananowe, zawsze wychodzą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem fanką wszystkiego co bananowe, łącznie z chlebkami, więc z pewnością wersja z mąką kukurydzianą również przypadłaby mi do gustu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieziemsko! Pycha, jadłabym na pewno. <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...