sobota, 15 lutego 2014

68. Batoniki owsiane light

Od dawna chodziły za mną batoniki owsiane i kiedy wreszcie je zrobiłam, żałowałam, że nie przygotowałam ich wcześniej - są przepyszne! :)



Składniki:
  • 2 banany,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego/greckiego/bałkańskiego,
  • łyżeczka cynamonu,
  • opakowanie płatków owsianych/żytnich - wedle uznania. Ja użyłam paczkę mieszanki płatków owsianych i żytnich z rodzynkami.
  • dodatki - użyłam suszoną żurawinę, orzechy nerkowca i kandyzowaną skórkę pomarańczy. Możecie śmiało dorzucić inne suszone owoce, siemię lniane czy kawałki czekolady (w wersji light - gorzkiej :).
Banany obieramy ze skórki i za pomocą widelca rozdrabniamy. Dodajemy jogurt, cynamon i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie wrzucamy płatki i pokrojone wcześniej dodatki i dokładnie wszystko mieszamy. Proponuję ubrudzić troszkę ręce i 'wyrobić wszystko' ręcznie.
Masę układamy na blaszce i formujemy prostokąt/kwadrat, o grubości około 1,5-2 cm. Pieczemy przez ok. 20-25 minut w temperaturze 175 stopni.

Możecie śmiało dodać miodu, jeszcze lepiej połączy wszystkie składniki. Uważajcie jednak podczas pieczenia - miód lubi się przypalać. :)

Myślę, że jest to fajna alternatywa zdrowej przekąski, idealna do kawy czy na uczelnię. Ja na część kawałków nałożyłam rozpuszczonej mlecznej czekolady - są również obłędne. :)


3 komentarze:

  1. Skoro są przepyszne, to na pewno wypróbuję :) Wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie zdrowe i słodkie przekąski. Dodaje do swojej książki kucharskiej. Oby wyszły tak pyszne i ładnie wyglądające jak Twoje!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...