piątek, 4 października 2013

51. Ciasteczka - mini szarlotki

Banalne do przygotowania, ale znikają z talerza ekspresowo :)



Składniki (na  5 ciastek):
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 1 duże jabłko,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • cukier puder.
Ciasto wałkujemy i dzielimy na małe kwadraty. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy na plastry, a później posypujemy cynamonem.
Na każdy kwadrat ciasta kładziemy plaster jabłka, następnie zwijamy brzegi na kształt koszyczka. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 25 minut. Kiedy ciastka nieco przestygną, posypujemy cukrem pudrem.
Jabłka aż rozpływają się w ustach, co świetnie komponuje się z kruchym ciastem. :)

4 komentarze:

  1. Obawiam się, że musiałabym piec od razu z całego opakowania :D
    Już widzę miny w stylu:" nie ma więcej?" :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahaha, śmiało rób z całego opakowania! :D Ja tylko starałam się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkiego na raz :D

      Usuń
  2. Już czuję zapach tych szarlotek! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie mam ciasta francuskiego teraz... wzięłabym się do pieczenia! :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...