czwartek, 26 września 2013

46. Tarta szpinakowa z pestkami dyni i serem pleśniowym

Wspominałam Wam, że pokochałam szpinak? Uwielbiam jeść go z makaronem, a także w postaci tarty. Jest (jak zwykle u mnie :P) szybka w przygotowaniu i zdrowa, pomijając kalorie w cieście francuskim. :) Jeśli spodobała Wam się tarta brokułowa, ten przepis będzie idealny!




Składniki (średnica formy 23 cm):
  • opakowanie mrożonego szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3/4 opakowania ciasta francuskiego,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • duża garść pestek dyni (można wcześniej uprażyć),
  • pół sera pleśniowego - tym razem użyłam camembert, ale świetnie nadaje się do tego brie czy gorgonzola,
  • szklanka suchego grochu.



Ciasto wykładamy na formę i nakłuwamy za pomocą widelca. Następnie przykrywamy spód papierem do pieczenia i dodajemy grochu. W ten sposób podczas pieczenia spód ciasta nie będzie się podnosić. Piec w temperaturze ok. 180 stopni przez 15-20 minut.Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekany ząbek czosnku. Dorzucamy szpinak i czekamy, aż całkowicie się rozmrozi. Nadmiar wody wylewamy, a następnie przyprawiamy farsz solą, pieprze i ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy i czekamy, aż się rozpuści. Wrzucamy pestki dyni, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do ostygnięcia.Przed dodaniem farszu dodajemy do niego jajko i dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy do formy i zapiekamy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 minut, aż zetnie się jajko.Smacznego! :)

5 komentarzy:

  1. No ja przez te tarty się zapłaczę, bo każda tak cudownie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha, nie ma co płakać! Tylko zrobić i po kawałeczku zjeść :)

      Usuń
  2. cudowna... też robiłam szpinakową, ale na cieście kruchym. uwielbiam francuskie, ale niestety jest dośc tłuste :( nie dla grubasków takich jak ja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wolę na kruchym spodzie, ze względu na kaloryczność ciasta francuskiego, dlatego staram się jeść mniejszą porcję :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...