wtorek, 17 września 2013

41. Tarta brokułowa

Za oknem szaro i pada deszcz. Aż się nie chce wychodzić z domu. Dlatego trzeba przywołać odrobinę lata i dodać w kuchni koloru :) Dzisiejszy obiad - tarta brokułowa. Jeśli zostanie jeszcze choćby kawałek, będę miała porcję na jutrzejsze śniadanie / obiad. :)


Składniki (średnica formy - 23 cm):
  • 3/4 opakowania ciasta francuskiego (oczywiście, jeśli macie ochotę na coś mniej kalorycznego, możecie zrobić samemu ciasto :),
  • 3/4 opakowania mrożonych brokułów,
  • 10 kulek mozarelli,
  • 1/3 kawałka sera brie,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • łyżka jogurtu naturalnego,
  • oregano, bazylia, sól, pieprz - ilość dowolna, :)
  • kubek suchego grochu lub innych ziaren - potrzebne do pieczenia ciasta francuskiego, by nie podnosił się spód.
Ciasto wykładamy na formę i nakłuwamy za pomocą widelca. Następnie przykrywamy spód papierem do pieczenia i dodajemy grochu. W ten sposób podczas pieczenia spód ciasta nie będzie się podnosić. Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez 15-20 minut.
Brokuły rozmrażamy. W misce roztrzepujemy 2 jajka, dodajemy mąkę, jogurt i przyprawy oraz dokładnie mieszamy.
Po upieczeniu ciasta wyrzucamy groch i papier do pieczenia. Następnie na dno wrzucamy brokuły, dodajemy mozarellę i ser brie oraz polewamy masą jajeczną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez kolejne 25 minut (lub odrobinę krócej, po prostu czekamy do ścięcia się jajek i roztopienia sera).



Z całej formy zostało już niewiele do zjedzenia. :) Z pozostałego ciasta francuskiego muszę wymyślić coś ciekawego, macie jakieś pomysły? :)



5 komentarzy:

  1. Chyba już wiem jak będzie wyglądał jeden z moich obiadów w najbliższym czasie. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam się, że nie jadłam nigdy tarty brokułowej ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest naprawdę dobra. Ser pleśniowy bardzo fajnie łączy się z brokułami :)

      Usuń
  3. Cudowności! <3 Uwielbiam taką tartę, ja dodaję jeszcze kurczaka.:( Aż się głodna zrobiłam patrząc na te zdjęcia. :D Ps dodaję do obserwowanych z boku bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam kurczaka, ale akurat nie było :D Polecam jeszcze tartę szpinakową, mam nadzieję, że niedługo pojawi się wpis :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...