środa, 4 września 2013

26. Pieczona orkiszówka bananowo - orzechowa :)

Dzień dobry! Za oknem szaro i zimno, dlatego też postanowiłam upiec coś na śniadanie :) Zainspirowałam się tym przepisem, ale nieco go zmodyfikowałam, dlatego podam Wam moje składniki na pieczoną orkiszówkę bananowo - orzechową :)


Składniki:
  • 1 banan,
  • pół szklanki płatków orkiszowych,
  • pół szklanki jogurtu greckiego,
  • płaska łyżeczka miodu,
  • szczypta proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • łyżka masła orzechowego.
W miseczce rozdrabniamy widelcem banana, dodaję pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanego do 180 stopni, z termoobiegiem przez około 30 minut. 
Ja używałam kombiwaru i masę rozłożyłam dosyć płasko (na grubość 1,5 cm), więc piekłam owsiankę przez ok. 20 minut.

Połączenie słodkiej owsianki/orkiszówki ze słonawym masłem orzechowym i bananem - idealnie! :)


1 komentarz:

  1. banan i masło orzechowe - to już klasyk, i to przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...