wtorek, 10 września 2013

31. KUCHNIE ŚWIATA: Ramen

Hej! Dzisiaj drugi post z serii "KUCHNIE ŚWIATA", również dotyczy kuchni azjatyckiej. Tym razem japońska zupa - ramen.



Składniki na ramen (dwie porcje):
  • 600 ml wody,
  • kostka rosołowa,
  • 2 jajka,
  • posiekany ząbek czosnku,
  • starty świeży imbir (ok. 1 cm korzenia),
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego,
  • 2-3 łyżki sosu sojowego,
  • makaron - na dwie porcje polecam makaron z 2 zupek chińskich (przyprawy z opakowania nie będą przydatne).
  • szczypior.
Składniki na kurczaka do ramen (dwie porcje):
  • pierś z kurczaka,
  • 2 łyżki mirin,
  • 2 łyżki sake,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka cukru,
  • posiekany ząbek czosnku,
  • starty świeży imbir (ok. 1 cm korzenia),
  • sól, pieprz
Na początku kurczak:
Do małego naczynia żaroodpornego nalewamy mirin, sake, sos sojowy, dodajemy cukier, czosnek i imbir, mieszamy. Pierś z kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem i marynujemy w naszej mieszance przez 20 minut. Całość przykrywamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na termoobiegu na około 15 minut. Następnie kurczaka przewracamy i pieczemy kolejne 10-15 minut (pieczcie tak długo, aż kurczak będzie upieczony, czas pieczenia może ulec zmianie w zależności od piekarnika :). Tak przygotowanego kurczaka zostawiamy w reszcie marynaty. Tuż przed podaniem należy pokroić kurczaka na plastry.

Bulion:
Do garnka nalewamy wodę i wszystkie wymienione składniki z wyjątkiem makaronu, jajek i szczypioru. Wszystko doprowadzamy do wrzenia. Następnie odcedzamy zupę.
Jajka gotujemy na miękko (do wrzącej wody wrzucamy jajka na 5-6 minut). Makaron wrzucamy do miski i zalewamy wrzącą wodą na 10 minut.
Oczywiście zalecany jest prawdziwy bulion rosołowy, a nie z kostki. Więc jeśli macie możliwość skorzystania z rosołku, róbcie to bez wahania! :)

Do misek nalewamy odcedzone ramen. Dodajemy makaron, a na wierzch nakładamy plasterki kurczaka, jajko i szczypior (można wcześniej sparzyć wrzątkiem by nie był taki ostry). Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Bardzo apetycznie ta zupa wygląda! :) Zapraszam w odwiedziny do mojej studenckiej kuchni. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...