czwartek, 12 września 2013

34. KUCHNIE ŚWIATA: łosoś w sosie teriyaki

Czy można przyrządzić coś dobrego i innego (niż typowy schabowy z ziemniakami :) na obiad i to w 15 minut? Można! Aż sama się miło zaskoczyłam, bo to chyba mój rekord :)
Dzisiaj dalej ciut azjatycko, ale co mogę powiedzieć - po prostu uwielbiam tę część świata!


Składniki (na 1 porcję):
  • filet z łososia (wielkość zależy już od Was :),
  • warzywa (w moim przypadku mrożone, pokrojone w paseczki),
  • sos teriyaki - możecie przyrządzić samemu, jest mnóstwo przepisów i odmian, ja jednak bardzo polubiłam sos z firmy Blue Dragon, których skład jest dosyć korzystny :),
  • pół torebki ryżu,
  • olej / oliwa z oliwek do podsmażenia.
Czas przyrządzania obiadu jest równy z czasem gotowania ryżu. Po wrzuceniu torebki ryżu do wrzącej wody, rozgrzewamy patelnię i dodajemy odrobinę oleju lub oliwy. Smażymy łososia skórą do dołu. Następnie po około 4-6 minut (w zależności od grubości filetu) przewracamy na drugą stronę i odsuwamy na brzeg patelni. Na pozostałą połowę patelni wrzucamy warzywa i wszystko podsmażamy - w ten sposób obiad będzie gotowy znacznie szybciej (i będzie mniej zmywania po obiedzie!!! ;). Gdy ryba i warzywa są już gotowe, wlewamy całą torebkę sosu teriyaki i obtaczamy nim nasze pozostałe składniki. Sos musi odrobinę zgęstnieć i skarmelizować. Ja dodatkowo dodaję szczyptę soli i pieprzu, aby nieco zrównoważyć słodkawy smak sosu.

Obiad jest naprawdę smaczny, a przede wszystkim zdrowy, szybki w przyrządzeniu i niedrogi, polecam! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...