środa, 11 września 2013

32. Kalafior w sosie paprykowym


Bardzo Was przepraszam, że zanudzam takimi prostymi przepisami. Jednak mimo wakacji nie mam aż tyle czasu na odpoczynek, dlatego też zjedzenie czegoś zdrowego, co nie wymaga dużo przygotowywania jest dla mnie zbawieniem :)
Uwielbiam kalafior, mogłabym go jeść w każdej postaci! Dlatego kiedy w sklepach jest już tańszy, w lodówce zawsze gości chociaż jedna duża sztuka. :)

Składniki:
  • kalafior - ja zwykle zjadam połowę średniego kalafiora :)
  • 2-3 łyżki stołowe jogurtu greckiego,
  • papryka czerwona w proszku - słodka i ostra,
  • ząbek czosnku,
  • sól.
Kalafior obieram, odcinam zielone części i dzielę na kawałki. Wrzucam do wrzącej osolonej wody i gotuję około 10-12 minut, aż będą miękkie. W kubku robię sos - dodaję jogurt, posiekany ząbek czosnku i przyprawy - osobiście uwielbiam ostre dania, więc nie żałuję pikantnej papryki. :) Ugotowany i ostudzony kalafior wykładam na talerz i polewam sosem. Voila! :)

2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Ciekawy pomysł z tym sosem ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...