niedziela, 15 września 2013

39. Ekspresowa - resztkowa zapiekanka makaronowa

Dzisiejszy obiad jest zrobiony dosłownie z resztek, jakie znalazłam w lodówce. Dlatego też jest ona odpowiednia dla wszystkich - nawet głodnych studentów. :) Prawie zawsze znajdziecie u siebie jakiś makaron, warzywa (szczególnie te mrożone :), ser, troszkę przypraw.. Oczywiście w zależności od rodzaju tych składników możecie mieć wersję 'na bogato' lub wersję light :)



Składniki (na 2 porcje):
  • makaron - garść pełnoziarnistego i garść 'kokardek',
  • brokuły mrożone,
  • kulka mozarelli,
  • resztki z wczorajszego obiadu: grzyby smażone z cebulką, upieczone udko z kurczaka,
  • połowa pomidorów z puszki,
  • czosnek granulowany,
  • sól, pieprz.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente, lub - jeśli zostało z obiadu - wrzucamy od razu na blaszkę. Brokuły rozmrażamy.
Do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wrzucamy makaron, następnie rozkładamy brokuły, pokrojone kawałki kurczaka, grzyby, kawałki pomidorów i kawałki mozarelli. Wszystko przyprawiamy i zapiekamy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 minut.




Jest to świetny sposób na wykorzystanie resztek, których szkoda wyrzucać i marnować. Zdarza mi się robić też wersję ze szpinakiem lub suszonymi pomidorami, oliwkami, czasem zamiast makaronu używam po prostu ryżu - zależy, co aktualnie mam w lodówce. :)

Chętnie dowiem się od Was, jak wykorzystujecie resztki obiadowe - chodzi mi głównie o takie pozostałości, których za bardzo nie da się zamrozić. :)

3 komentarze:

  1. Takie dania to ja lubię - z serii "wymiatanie lodówki";). Szybko, prosto i zawsze smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam właśnie takie danie, zrobione coś z niczego. I do tego nie marnuje się jedzenia. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...