piątek, 23 sierpnia 2013

5. Łosoś z warzywami - super fast & healthy :)


Łosoś jest ostatnio moim obiadowym faworytem. I wbrew pozorom w miarę przystępny jak na studencką kieszeń - w wielu sklepach, np. w Biedronce, można kupić świeże filety za ok. 13-15 zł. Filet taki starcza śmiało na 2-3 obiady, więc w moim przypadku jest to dobra inwestycja. :)

Składniki:

  • filet z łososia,
  • mrożone warzywa,
  • świeża rukola,
  • orzechy nerkowca,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1,5 łyżki miodu,
  • łyżka oliwy z oliwek.
Przygotowuję marynatę - do plastikowego pudełka dodaję sos sojowy i miód (jeśli wolicie, by marynata była bardziej słona lub słodka, dodajcie odpowiednio więcej sosu lub miodu). Następnie przekładam do niego łososia i marynuję przez około 20 minut (możecie też dzień wcześniej zamarynować na wieczór i zostawić go na noc). Rozgrzewam patelnię, wlewam oliwę i smażę łososia (na średnim ogniu) przez około 3-4 minuty z każdej strony, zaczynając od strony ze skórą. Gdy już ryba będzie z obu stron usmażona, dorzucam warzywa. Gdy już będą miękkie, dolewam pozostałą w pudełku marynatę i czekam, aż zacznie się karmelizować.
Na talerz wrzucam garść rukoli i orzechy nerkowca, dorzucam warzywa i rybkę. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...