sobota, 24 sierpnia 2013

7. Makaron ze szpinakiem w roli głównej


Na zdjęciu widać ogromną porcję, którą ostatecznie podzieliłam na dwie - będę miała gotowe dwa pyszne i zdrowe obiady :) Tutaj podaję wersję bezmięsną, ale często też wrzucam do farszu usmażonego kurczaka lub łososia.

Składniki:
  • makaron penne - tym razem zwykły, ale polecam pełnoziarnisty,
  • pół opakowania mrożonego szpinaku lub dwa opakowania świeżego,
  • dwa ząbki czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • garść orzechów włoskich - można oczywiście więcej :)
  • ser pleśniowy - polecam blue lub gorgonzolę,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.
W garnku gotuję wodę (wcześniej posoliłam), następnie wrzucam makaron i gotuję według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dodaję łyżkę oliwy i posiekane ząbki czosnku. Gdy się czosnek lekko przyrumieni, wrzucam szpinak i podsmażam, aż staje się miękki. W tym momencie przyprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i dodaję pokruszony wcześniej ser. Całość mieszam aż ser się rozpuści, a na sam koniec dorzucam posiekane orzechy.
Na talerz wykładam makaron, a następnie cały farsz.

Farsz ten idealnie nadaje się na tartę szpinakową, która jest idealna na weekendowy studencki obiad. Jeśli chcecie jej przepis, piszcie w komentarzach! :)

1 komentarz:

  1. Koniecznie muszę wypróbować to danie z serem pleśniowym bo nigdy nie próbowałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...