niedziela, 25 sierpnia 2013

10. Makaron pełnoziarnisty z pesto, warzywami i mozarellą


Jest to jeden z najprostszych i najszybszych obiadów jakie kiedykolwiek robiłam :) Czas przygotowania pokrywał się z czasem gotowania makaronu :)

Składniki:
  • makaron pełnoziarnisty - ilość według uznania, ja użyłam niecałą szklankę,
  • warzywa - akurat zużywałam resztki z zamrażarki, więc skorzystałam z mrożonych. Wolę jednak świeżo ugotowane brokuły i kalafior.
  • pesto - w tym przypadku użyłam gotowego bazyliowego, ale moim faworytem jest pesto z suszonych pomidorów, jeśli macie ochotę na przepisy - piszcie! :)
  • małe kulki mozarelli,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.
Do wrzącej wody wrzucam makaron, czas jego gotowania wynosi około 10 minut. W tym czasie rozmrażam warzywa - dzisiaj wyjątkowo użyłam mikrofali (do miseczki wrzucam warzywa, dolewam odrobinę wody i wkładam do mikrofalówki na 3 minuty), najczęściej jednak korzystam z patelni, gdzie od razu je przyprawiam.
Ugotowany makaron odcedzam i z powrotem wrzucam do garnka. Dorzucam warzywa, dodaję 2 łyżki stołowe pesto i kulki mozarelli. Całość mieszam i doprawiam do smaku.

Na zdjęciu jest wyjątkowo mało warzyw, ale najczęściej dodaje około pół opakowania mrożonych warzywek lub po prostu tyle świeżych, ile mam w lodówce. Jeśli mam czas - smażę dodatkowo przyprawione kawałki z piersi z kurczaka, mamy wtedy pełnowartościowy posiłek. :)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo fajne danie, szybkie, smaczne i czuć w nim Włochy. Idealne podczas zimowej sesji. :) Będę do Ciebie zaglądać, przyjemna grafika i temat bloga mi bliski. :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...