czwartek, 29 sierpnia 2013

18. Kurczak z warzywami w sosie własnym :)


Uwielbiam kurczaka, mogłabym go jeść w każdej marynacie i innej postaci :) W połączeniu z ryżem jest moim małym rajem na ziemi :D Przepis ten jest super szybki w przygotowaniu i mało kaloryczny, nie licząc samego mięska i ryżu. Więc jeśli zależy Tobie na schudnięciu czy też dostarczeniu odpowiedniej ilości białka po treningu - ten przepis jest dla Ciebie! :)

Składniki (na jedną porcję, jeśli chcesz mieć obiad na 2 dni, dodaj całą pierś i pół opakowania warzyw):
  • pół piersi z kurczaka,
  • 1/3 opakowania mrożonych warzyw,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół szklanki wody,
  • sól, pieprz, papryka w proszku słodka i ostra,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • pół torebki ryżu.
W garnku gotujemy ryż według wskazówek na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę i posiekany czosnek. Po chwili wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gdy pierś jest już usmażona, dorzucamy do niej warzywa i podsmażamy tak długo, aż będą miękkie. Następnie dolewamy pół szklanki wody i mocno przyprawiamy, szczególnie papryką. Gotujemy przez kilka minut, a następnie wszystko zagęszczamy (do szklanki wrzucamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej i kilka łyżeczek wody, mieszamy aż do rozpuszczenia mąki; taką miksturę dodajemy do kurczaka) i gotujemy przez około minutę. I gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...