poniedziałek, 26 sierpnia 2013

12. Bardzo szybkie (potreningowe) placki warzywne :)

Witajcie! Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na obiad lub posiłek potreningowy, może właśnie te placki przypadną Wam do gustu :) Zawierają sporo białka ze względu na dodany twaróg. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i nie wymagają nawet blendera, więc jest to przepis idealny dla studentów. Oczywiście możecie użyć świeżych warzyw, lub samego brokuła, kalafiora. Ja dzisiaj wybrałam poniższą opcję. :)


Składniki (na 8 grubych placków):

  • 2/3 opakowania mrożonych warzyw,
  • około 200g twarogu chudego lub półtłustego,
  • szklanka mąki (mniej lub więcej, w zależności od konsystencji ciasta),
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, nieco czerwonej papryki słodkiej,
  • oliwa z oliwek / olej do smażenia,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego i przyprawy - do sosu, ja użyłam soli, pieprzu, ząbek czosnku i koperek.
Warzywa rozmrozić (na patelni, w garnuszku, w mikrofalówce - decyzja należy do Was) i pokroić na drobną kostkę. Do miski wrzucić warzywa i twaróg, wymieszać (ja mieszałam i jednocześnie ugniatałam rękami, ze względu na tymczasowy brak miksera), dodać następnie jajko, przyprawy i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać (jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać więcej mąki).
Na rozgrzaną patelnię dodać oliwę lub olej, następnie nakładać łyżką ciasto. Smażyć z obu stron aż będą ładnie przyrumienione. Warto sprawdzić próbując jednego placka czy wnętrze nie jest surowe :)
Jeśli potrzebujecie sosu, wystarczy wymieszać jogurt z przyprawami i gotowe!



A co wy jecie ciekawego na obiad? Piszcie lub przesyłajcie swoje przepisy! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...